یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

عضو هیئت علمی پژوهشکده علوم واندیشه سیاسی با تاکید بر لزوم رعایت اخلاق سیاسی، گفت: اگر اخلاق در سیاست جایی نداشته نباشد، این نوع سیاست چه تفاوتی با رفتار درندگان دارد؟

 حجت‌الاسلام والمسلمین احمدرضا یزدانی مقدم در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با اشاره به لزوم رعایت تقوای سیاسی، گفت: متاسفانه رویکرد برخی سیاست‌مداران، متناسب با ارزش‌های اسلامی نیست.

مدیرگروه فلسفه سیاسی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی ادامه داد: مشکل نبود اخلاق اسلامی در میان کنش‌گران و فعالان و چهره‌های سیاسی در احزاب مختلف، پیش از انقلاب و حتی بعد از انقلاب وجود داشته است؛ به گونه‌ای که گاهی فعال سیاسی تأکیدی بر عمل به اخلاق سیاسی ندارد.

بی توجهی برخی نخبگان سیاسی به اخلاق!

این کارشناس حوزوی با بیان این که نظام جمهوری اسلامی ایران از نبود اخلاق سیاسی ضربات فراوانی متحمل شده است، تصریح کرد: عجیب است که ایرانی و مسلمان هستیم و از سابقه طولانی در اخلاق و معنویت نیز برخوردار می‌باشیم، ولی برخی نخنبگان سیاسی به اخلاق و معنویت بی‌توجه هستند!

وی با بیان این که بروز رفتارهای نادرست مانند دورغ، تهمت، بردن آبروی مؤمن در فضای سیاسی آسیب های فراوانی را به همراه دارد، ادامه داد: در سوره های مبارکه احزاب و نور گفته شده کسانی هستند که می‌خواهند گناهان را در جامعه اسلامی رواج دهند؛ این مسائل حرمت‌ها و اعتماد‌ها از بین می‌برد.

سرمایه اجتماعی، عامل پیشرفت کشور

مدیرگروه فلسفه سیاسی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی افزود: در دهه اخیر در میان اندیشندان جهان، موضوعی به نام "سرمایه اجتماعی" مطرح شد که بر اساس آن، کشوری می‌تواند پیشرفت کند که سرمایه اجتماعی در آن قوی باشد؛ یعنی جامعه‌ای که مردم به یکدیگر، حکومت، ‌فعالان سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی اعتماد داشته باشند.

حجت‌الاسلام والمسلمین یزدانی مقدم با تأکید بر این که اگر این سرمایه نباشد،‌ نمی‌توان انتظار پیشرفت داشت، تصریح کرد: دروغ و ‌تهمت سرمایه اجتماعی را در جامعه از بین می‌برد و در این چنین جامعه ای، جمع کردن، نظم دادن و برطرف کردن مشکلات کار دشواری است، چه رسد به پیشرفت.

وی به سخنان بزرگان درباره دورغ و دیگر گناهان اشاره کرد و اظهار داشت: مرحوم علامه طباطبایی در تفسیر المیزان بیان می‌دارد که گناهان موجب تضعیف عقل می‌شود و انجام واجبات موجب تقویت، حفظ و احیای عقل انسانی می‌گردد؛ همچین مرحوم آیت‌الله بهاءالدینی نیز بیان می‌دارد که همه گناهان در صندوقی است که دورغ، کلید آن می‌باشد.

مدیر گروه فلسفه سیاسی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی ادامه داد: اگر ما گناهان را از همان سرچشمه بخشکانیم، کاری به مراتب آسان‌تر از موقعی که سیل گناهان به راه بیافتد را پیش رو داریم.

حجت‌الاسلام والمسلمین یزدانی مقدم خاطرنشان کرد: در بررسی چنین مباحثی با توجه به سوابق سیاسی، تاریخ سیاسی و عقلانیت سیاسی که مفید و  لازم است، فراموش نکنیم که مسلمان هستیم و به عنوان مسلمان، وظایفی داریم که نباید در انجام آن ها کوتاهی کنیم.

رفتارهای غیر اخلاقی در فضای سیاسی

وی با اشاره به روایتی از پیامبر اسلام(ص) مبنی بر این که مسلمان کسی است که دیگر مسلمانان از دست و زبان او درامان باشند، گفت: اگر خدای ناکرده به دلیل اغراض دنیوی و صدمه زدن به شخص، حزب و یا حمایت از کاندیدای خاص، در فضای سیاسی به کارهای غیر اخلاقی روی آورده شود، با معیارها و ارزش‌های دینی همخوانی ندارد.

عضو هیئت علمی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی ادامه داد: این که شخصی برای افزایش تیراژ روزنامه‌ یا تعداد بازدید‌کنندگان، دست به این گونه کارها بزند، با دین و آموزه‌های اسلامی سازگار نیست.

سیاست بدون اخلاق تفاوتی با رفتار درندگان ندارد

وی با اشاره به دیدگاه «آگوستین» که می‌گوید اگر دولت عدالت نداشته باشد، ‌چه تفاوتی با دزدان دارد؟ گفت: در عرصه سیاست نیز این گونه است؛ اگر در سیاست اخلاق نباشد، این سیاست چه تفاوتی با رفتار درندگان دارد؟

حجت‌الاسلام والمسیلمین یزدانی مقدم در پایان یادآور شد: براساس دیدگاه اسلام، آنچه سیاست را از نظر اسلامی و غیر اسلامی متمایز می‌کند، اخلاق و معیارهای اخلاقی است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha